Novice

 
... V letu 2023 Društvo prijateljev mladine praznuje že 60 let ... 

Vabimo na Bučarijado – delavnico izdelovanja in krašenja buč, ki bo letos potekala v petek, 27.10., v dvorani Doma krajanov Lavrica od 17.00 do 19.00. Mladoletni otroci so lahko na delavnici le v spremstvu staršev.

Zagotovite si svojo bučo s prijavo. V prijavo navedite število buč/otrok. Priporočen prispevek na bučo je 5 eur (bo prilagojen naknadno na osnovno ceno in velikost buč, ki jih bomo nabavili).

Seboj prinesite nož in žlico. Na dogodek lahko prinesete tudi svoje buče in naravne materiale.

V primeru večjega števila prijav, vas bomo razdelili v dve skupini (s pričetkom ob 17.00 in ob 18.00), zato v obrazcu označite uro, ki vam bolj ustreza. Če bo le mogoče, bomo vašo željo upoštevali. Razdelitev po skupinah boste prejeli po e-pošti. Število mest je omejenih.

Dogodki DPM Lavrica so javni dogodki. Zato starši oziroma skrbniki otrok z udeležbo dovoljujejo fotografiranje otroka in objavo fotografij, nastalih v okviru dogodka. V kolikor starši oziroma skrbniki ne dovolijo fotografiranja in objave fotografij, so dolžni sami poskrbeti, da otrok ne bo na fotografijah oziroma so na njih neprepoznavni (otrokom sami zakrijejo obraz oz. se otroci obrnejo stran). 

Prijave na bučarijado zbiramo na tem OBRAZCU

….

PUSTOVANJE 2023

Zima se nas kar oklepa. Pustni običaji sledijo koledarju zime in s pustnimi šemami kličejo pomlad.

Vabimo vas na pustovanje v nedeljo, 19. februarja 2023. Program obsega pustno povorko in rajanje. Za povorko se zberemo ob 16. uri pred Podružnično šolo Lavrica oz. na parkirišču pred vrtcem na Lavrici. Pustovanje nadaljujemo z rajanjem, ki se bo predvidoma začelo ob ca 16.45 uri, v dvorani POŠ Lavrica in se zaključi ob 18.30. Vstopnine ni, prostovoljni prispevki pa so dobrodošli.
V primeru dežja povorka odpade in se ob isti uri prične rajanje v avli PŠ Lavrica in traja 1,5 ure.

Starše, stare starše prosimo, da spremljate svojo razigrano mladino, saj je dogodek namenjen družinam, druženju,… Pomagajte pri zbiranju maškar za skupinsko fotografiranje v okviru povorke. Prav tako se brez zadrege vključite v samo rajanje.
Vzpodbujamo vas, da se pridružite pustnim običajem, obudite kreativnega duha v družini in že zdaj razmišljate morda tudi o skupinskih maskah, ki jih oblikujete v družini ali med prijatelji. To so lahko enake ali kompatibilne maske, lahko kupljene ali doma izdelane. Časa za pripravo je še dovolj. Mi pa bomo za skupinske maske nagradili z lepimi nagradami.

Hvala ravnatelju, zaposlenim na PŠ Lavrica, članom PGD Lavrica in Turističnega društva Škofljica za sodelovanje in donatorjem za nagrade. 

ARHIVSKE OBJAVE

BOŽIČNO-NOVOLETNA ZABAVA ZA VSE GENERACIJE v Kavarni Valerie

Poklicali smo dedka Mraza in ga vprašali, če se lahko oglasi na naše predbožično-novoletno rajanje z otroki 23.12. v našo dvorano Val – ker so bili naši otroci res pridni in si zaslužijo darila – tudi kot žur. Seveda je rekel, da pride, saj je slišal, da se pri Valerie veliko super stvari zgodi. In te si pa res ne želi izpustiti.

Pridna škratka Žan in Naja sta se takoj lotila pripraviti darila, ki jih bosta Don in Abba budno čuvala vse do njegovega prihoda, ki bo okoli 18. ure. Pričakali ga boste v družbi s člani Dpm Lavrica, kjer se boste zabavali in plesali vse med 17. in 21. uro. Za popestritev pa boste opravljali različne izzive. Ti bodo vključevali vaše spretnosti in logično razmišljanje.

Vabljeni ste vsi otroci….in veseli bomo prav vsakega posebej. Da pa ne bo kakšen otrok razočaran, ker bi daril zmanjkalo, lepo prosimo starše, da jih prijavite na mail kavarnavalerie@gmail.com ali spodaj na objavo. Potrebujemo le število otrok in spol. Se vidimo!

SPREVOD DEDKA MRAZA 2022

Dedek Mraz se bo na kočiji s konji v spremstvu snežink popeljal po Lavrici in Škofljici. Kočija se bo ustavila na dogovorjenih mestih (vabljeni k ogledu spodnjega zemljevida).

Okvirne ure prihoda kočije:

A: 14.00; B: 14.20; C: 14.35; D: 14.50; E: 15.00; F: 15:15 (prosimo bodite pred objavljeno uro na izbrani točki srečanja).

V primeru padavin, bo dogodek odpovedan.

Link do zemljevida: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1npxSlBehRFJTOcxaJOVp1v5SJ92dKCb-&usp=sharing

Pot dedka Mraza

 PREDSTAVA Z OBISKOM DEDKA MRAZA

V soboto, 17.12.2022 ob 17.uri  bo predstava obiskom dedka Mraza. Obiskal nas bo v Domu krajanov na Lavrici. Po predstavi z naslovom “Ko strah postane” in srečanju z dedkom Mrazom, sledi krajše druženje. Za udeležbo na predstavi in obdarovanju se prijavite na (število mest je omejeno):  https://forms.gle/bSs6NXEKoPsm9PAV9

BUČARIJADA 2022

Vabimo na Bučarijado – delavnico izdelovanja in krašenja buč, ki bo letos potekala v petek, 28.10., v dvorani Doma krajanov Lavrica (Dolenjska cesta 327) od 17.00 do 19.00. Mladoletni otroci so lahko na delavnici le v spremstvu staršev.

Zagotovite si svojo bučo s prijavo. V prijavo navedite število buč/otrok. Priporočen prispevek na bučo je 4 eur. Seboj prinesite nož in žlico. Na dogodek lahko prinesete tudi svoje buče in naravne materiale.

V primeru večjega števila prijav, vas bomo razdelili v dve skupini (s pričetkom ob 17.00 in ob 18.00), zato v obrazcu označite uro, ki vam bolj ustreza. Če bo le mogoče, bomo vašo željo upoštevali. Razdelitev po skupinah boste prejeli po e-pošti.

Spletna prijavnica

SLASTNI TRIKI

V oktobru nadaljujemo s programom SLASTNI TRIKI. Jesen je čas, ko gre narava k počitku in nas še zadnjič obdarja s svojimi darovi. Mi se bomo na tokratni delavnici naučili pripraviti slastno domačo slivovo marmelado

Delavnica bo potekala v soboto, 8. 10. 2022, od 10.00 do 12.00 v Kavarni Valerie.

Otroci naj sabo prinesejo manjši steklen kozarček 8 (1-2 dl), v katerega bomo naložili marmelado. Z njo se boste ob prvi priložnosti posladkali in preverili ali nam je uspela. Če takih kozarčkov nimate, sporočite, da jih pravočasno nabavimo. Sabo prinesite copate in predpasnik. Prijave sprejemamo na dpm.lavrica@gmail.com do vključno 5.10.2022. V primeru večjega števila prijav, kot je mest, vas bomo uvrstili na čakalno listo in vas o tem obvestili po e-pošti.

Delavnico podpira Kavarna Valerie.

Delavnica bo potekala v času Tedna otroka® (3. – 9. oktober), ki letos nosi sporočilo SKUPAJ SE IMAMO DOBRO. Pri aktivnosti se bomo sredotočili tudi na druženje z vrstniki in grajenje medsebojnih odnosov.

Spletna prijavnica

Hvala donatorjem, ki ste bili z nami tudi v težkem in izzivov polnem letu 2021.

Prijave na čistilno akcijo zbiramo na spodnji povezavi:

https://docs.google.com/forms/d/1mg2J8qBaYvMe8pTYe6dpp0OU7W7a914aydp34-S_lgk/edit

Vsi udeleženci naših dogodkov se z udeležbo zavezujete, da boste dosledno upoštevali navodila NIJZ, ki trenutno veljajo v državi.

DEDEK MRAZ 2021

Zaradi odloka o organiziranju javnih dogodkov obisk dedka Mraza v tej obliki, kot je bil napovedan, ne moremo organizirati.

Vsi, ki ste prijavili svoje otroke na obdarovanje, boste na elektronsko pošto prejeli obvestilo o načinu varnega prevzema daril.

BUČARIJADA 2021

Zaradi hitrega naraščanja okužb s Covid-19 in varnosti nas vseh, ustvarjalno delavnico na Bučarijadi odpovedujemo. Bomo pa zato izvedli virtualno razstavo vaših izdelkov v takšni obliki kot leta 2020.

Vsi, ki ste buče naročili, jih boste lahko prevzeli v soboto, 30.10.2021 med 9.00 in 9.30 uro zjutraj na parkirišču pred Kavarno Valerie na Lavrici.

Kako bo izgledala virtualna razstava? Vsi, ki boste doma izdelali buče, jih fotografirajte in fotografije pošljite na naš e-naslov dpm.lavrica@gmail.com do vključno 10.11.2021. Dobrodošle so tudi fotografije otrok med ustvarjalnim delom. Sodelujejo izdelki otrok, ne glede na to ali ste bučo prevzeli pri društvu ali si jo organizirali sami.

Vse prispele fotografije bomo nato redno objavljali na FB profilu društva v prvi polovici novembra. Predvidoma 17. 11. 2021 bomo izvedli tudi nagradno igro in rezultate žreba objavili na spletni strani in družbenih omrežjih društva ter občinskem časopisu Glasnik.

Hvala za zaupanje.

Vabimo na že 10. Bučarijado, ki bo letos potekala v soboto, 30.10., na parkirišču Kavarne Valerie (Dolenjska cesta 361) od 9.00 do 12:00. Zagotovite si svojo bučo s prijavo na dpm.lavrica@gmail.com do torka, 26. 10. 2020, do 22. ure. V prijavo navedite število buč. Priporočen prispevek na bučo je od 3 – 5 eur.

Bučarijada bo potekala na prostem, zato se primerno oblecite. Seboj prinesite nož in žlico. Na dogodek lahko prinesete tudi svoje buče in tudi naravne materiale, ki jih naberete na sprehodu v času počitnic.

V primeru slabega vremena ali še nadaljnega naraščanja okuženih s Covid-19 v državi delavnica odpade. Buče pa boste lahko prijavljeni na dogodek tega dne na varen način (medsebojna razdalja, uporaba mask) prevzeli (navodila prejmete v tem primeru na e-naslov) na omenjenem parkirišču in jih izdelali doma. Fotografije izdelkov nam boste nato poslali, da jih bomo objavili na FB profilu in izvedli nagradno igro (podobno kot leta 2020). Zamudniki boste buče lahko prevzeli le, če bodo še na voljo.

Udeležba je mogoča ob upoštevanju aktualnih PCT pogojev.

JESENSKA USTVARJALNICA ob Tednu otroka®

Gospa jesen je zavzeto vzela čopič v roke in pridno barva listje. Na naših sprehodih nas veselo pozdravljajo že nekatera rdeče, rumeno in oranžno obarvana drevesa.

In to je potrebno izkoristiti, zato smo se člani društva v sodelovanju s Kavarno Valerie odločili, da izvedemo jesensko kreativno in ekološko delavnico za otroke.

Na njej boste izdelovali jesensko okrašene svetilke, ki bodo v naših domovih ob večerih pričarale čarobno vzdušje.

Zato vabljeni v soboto, 9. 10. ob 9.00 v Kavarno Valerie na Lavrici. Zaradi omejenega števila mest, prosimo za predhodno prijavo na dpm.lavrica@gmail.com.

Sabo lahko prinesete svoje steklene kozarčke, ki so vam ostali od marmelad, vloženega sadja ipd. Aktivnost pa lahko popestrite svojim otrokom tudi tako, da skupaj z njim naberete različno raznobarvno jesensko listje in ga prinesete sabo.

Udeležba je mogoča ob upoštevanju aktualnih PCT pogojev.

Avtorici: Ana&Pavla

Hvala donatorjem, ki ste bili z nami tudi v težkem in izzivov polnem letu 2020.

DEDEK MRAZ 2020

LOKACIJE za čakanje dedka Mraza

Dedek Mraz prihaja med nas, obiskal bo otroke naše občine in jih z veseljem pozdravil ter preveril ali so letos bili kaj pridni, ubogljivi… Tokrat smo se organizatorji-DPM Lavrica prilagodili danim razmeram in prilagodili vsakoletni obisk dedka Mraza na Lavrici.

Dedek Mraz se bo na kočiji s konji v spremstvu snežink popeljal po Lavrici in Škofljici. Tisti, ki živite blizu trase lahko pozdravite dedka Mraza iz svojih stanovanj, balkonov, teras. Da bo dobri mož lažje našel vaše otroke, lahko na varno mesto postavite tudi prižgano svečko, iskrico, baterijo in ga glasno pokličite. Tisti, ki ne živite ob njegovi poti, pa lepo vabljeni, da počakate na primernih mestih (kjer ne boste ovirali prometa) in ohranjate z drugimi udeleženci medsebojno varnostno razdaljo. Na zemljevidu so označene okvirne ure, zato bodite tam malo prej in se toplo oblecite.

In po katerih ulicah se bo popeljal dedek Mraz: Srednjevaška-Dolenjska c. do pošte na Škofljici-Cesta ob Barju-Babnogoriška c.-Vrečarjeva ul.-Nebčeva ul.-Dolenjska c.-Kamnikarjeva ul.-Srednjevaška (del)-Ogrinova. Jutri bomo tokom dneva objavljali najbolj primerne točke, kjer lahko dedka Mraza pozdravite.

Prosimo, da o dogodku obvestite tudi vaše starejše sosede, upokojence, ki niso na spletu, a bi morda z veseljem pozdravili dedka Mraza in ob tem obujali svojo mladost, spomine na svoje odrasle otroke,…

Dedka Mraza na vozu bodo spremljali tudi gasilci PGD Lavrica.

Predvidena trasa in ure prihoda dedka Mraza.

Lansko leto nas je dedek obiskal v dvorani.

Ali vas otroci sprašujejo, če bo dedek Mraz letos prišel na Lavrico? Z veseljem vam ponovno sporočamo, da bo! 
Zaradi posebnih razmer smo se tokrat v društvu odločili, da bo dogodek potekal med šolskimi počitnicami in to v času med božičem in novim letom ter nekoliko popestil naš vsakdan. Obisk dedka Mraza bo potekal “na daljavo”, saj se bo dedek popeljal po Lavriških ulicah in od daleč pozdravil naše otroke, ki ga bodo pričakali na oknih, balkonih ali terasah svojih gospodinjstev.

Tisti, ki živite v ulicah, kjer se ne bo popeljal, pa ste vabljeni, da ga pridete pozdravit iz varne razdalje ob njegovi poti (s pločnikov). Obiskovalci pa boste pri tem tudi pazili na medsebojno razdaljo vaših “mehurčkov”.
Zato si rezervirajte čas v nedeljo, 27.12 med 15.00 in 18.00. Ker pa lahko dedku Mrazu neugnani škrati ponagajajo, smo rezervirali še dodatni datum 28.12. Bolj natančen traso in urnik prihoda boste prejeli v naslednjem obvestilu. 

Dedek Mraz bo tudi obdaroval otroke. Zaradi zagotovitve zadostnega števila daril, vas prosimo za prijave na dpm.lavrica@gmail.com do vključno četrtka, 24. 12. 2020 do 10.ure. V prijavo navedite število otrok, priimek družine, ulico (brez hišne številke). Vsi prijavljeni boste nato prejeli obvestilo o načinu varnega prevzema daril. To darilo bo nato poiskal otrok po obisku dobrega moža v vašem stanovanju. Tu nastopi tudi vaša kreativnost, kam boste skrili darilo in kako izpeljali zabavno iskanje. 😉
Prosimo tudi za posredovanje našega vabila vašim sosedom, tudi če nimajo otrok, saj je mimohod dedka Mraza namenjen vsem Lavričanom, ne glede na starost. 
Ostanite zdravi! (Lavrica, 19.12.2020)


BUČARIJADA 2020

Spominček na preteklo bučarijado.

Letos bomo BUČRIJADO izpeljali prilagojeno ukrepom za zaščito pred virusom Covid 19.
Na naši FB ali www strani bomo objavili ideje o tem, kako okraševati buče z naravnimi materiali, kar smo vzpodbujali pri vseh dosedanjih BUČARIJADAH. Pripravili smo tudi filmček s fotografijami iz dosedanjih delavnic, ki prikazuje proces izdelave in z dokončanimi izdelki.
Vabimo vas, da se prijavite za naročilo buče do sobote, 24.10.2020, do 12. ure. V ponedeljek, 26.10., bodo na voljo na parkrišču Hofer od 17.00 do 17:30 za priporočen prispevek na bučo od 3 – 5 eur. Zamudniki, ki boste buče naročili naknadno, jih boste lahko prevzeli po dogovoru.

Predlagamo, da naravne materiale naberete na sprehodu v času počitnic. Doma potem okrasite bučo, lahko jo izdolbete ali ne. Če jo ne izdolbete bo dlje držala, sicer pa ste lahko kreativni na vse načine.
Vzpodbujamo, da fotografirate že v času izdelovanja oz. krašenja buče, vsekakor, pa končno fotografijo pošljete na zs FB DPM Lavrica ali po e-pošti na naslov dpm.lavrica@gmail.com.
V dnevih pred 1.novembrom bomo objavljali fotografije, tako, da bo to tudi neke vrste razstava. Upamo, da boste uživali v krašenju in potem tudi v deljenju in občudovanju fotografij drugih. K sodelovanju vabljeni vsi, tudi tisti s svojimi domačimi bučami.
Z žrebom bomo podelili simbolične nagrade, ki jih boste lahko prevzeli po počitnicah.
Naročilo buč torej do sobote,  24.10. do 12.ure na mail: dpm.lavrica@gmail.com.

__________________________________________________________________

OČISTIMO LAVRICO/ŠKOFLJICO – vabilo na eko zelene trike

Tokratna delavnica eko trikov bo nekoliko drugačna. Prilagojena izrednim razmeram v času koronavirusa in dejstvu, da zaradi teh razmer ni bila mogoča izvedba občinske čistilne akcije. Akcijo na Škofljici ogranizira Skavtski steg Škofljica 1.

  1. Prijava in izbira lokacije:
  • za območje Lavrice se prijavite na e naslov dpm.lavrica@gmail.com. Poslali vam bomo dostop do zemljevida, kjer med 23 območji izberete prostega in ga označite. Vedno naj bo v ekipi (sestavljena iz članov gospodinjstva) vsaj ena odrasla oseba. Izberete si kratko izvirno ime svoje ekipe, lahko vaš priimek in ga vpišite poleg imena trase. Npr.: Selska – Rangerji.
  • Zemljevid za Lavrico
  • za območje Škofljice je prijava preko povezave https://forms.gle/ejPD8JujrVje3r8E6

2. Oprema in čiščenje

V roku enega tedna po prijavi se opravite na svojo pot OČISTIMO Lavrico/Škofljico.

  • Opremite se s svojimi rokavicami in vrečami za smeti. Te na koncu odvrzite v svoje smetnjake (organiziranega prevoza smeti tokrat ni). Računajte, da boste potrebovali 2 – 3 ure za natančno delo, zato vzemite s seboj pijačo in malico.
  • Spoštujte naravo in pravila obnašanja v prometu in času korone, držite razdaljo in uporabljajte zaščitna sredstva. Delate na lastno odgovornost, prostovoljno in v vaše veselje.
  • Predlagamo, da si zemljevid naložite na telefon in vanj (sproti ali kasneje) vnašate fotografije nastale pred in po pobiranju smeti. Pri fotografiranju bodite ustvarjalni, izvirni in se zabavajte v družinskem krogu. Opišite kaj in koliko ste našli in kako vam je bilo na poti. Na zemljevidu bodo dostopne vsem, ki se bodo akcije udeležili.
    Te fotografije bomo z vašim dovoljenjem objavljali tudi na spletni strani in FB društva. Ob tem vas prosimo, da nam javite, če javnih objav vaših fotografij ne želite v okviru obveščanja in promocije naše akcije v tiskanih ali spletnih medijih.

FB dogodek za Lavrico

FB dogodek za Škofljico

Pomembno! Če boste naleteli na večje smetišče, ki ga sami ne boste mogli očistiti, ga fotografirajte in nam na zgornji e-naslov pošljite fotografijo z natančno lokacijo. Zbrane informacije bomo posredovali Občini Škofljica oz. ustreznim službam.

Po koncu epidemije korona virusa, upajmo, da vas bomo lahko povabili na dogodek, kjer bomo skupaj proslavili naše ekološke podvige. Ob tem vabimo tudi druge dele naše občine, da se zoorganizirajo in očistijo svoje okolje. In vabimo, da se akcije lotijo tudi druge občine in skupnosti. Skupaj zmoremo!


Vabimo na naslednjo delavnico iz programa EKO TRIKOV. Tokrat bo njena vsebina povezana s pomladnim praznikom – gregorjevim. Delavnica bo potekala v petek, 6. marca 2020 ob 17.30 v Domu krajanov Lavrica. Izdelovali bomo gregorčke, ki bodo služili kot namizni okras, aranžma za na polico v stanovanju, sobi ipd. Prijave sprejemamo do četrtka do 22.ure na e-naslov: dpm.lavrica@gmail.com. Število udeležencev je omejeno. Prispevek za delavnico: 2 eur/udeleženca.

Pustovanje DPm Lavrica

Letošnje leto začenjamo z EKO TRIKI, ki so tokrat povezani z bližajočim pustom. Vabimo vas na  IZMENJEVALNICO in/ali IZDELOVALNICO SKUPINSKE MASKE v petek, 7.2.2020 ob 17.30 v Dom krajanov Lavrica.

– IZMENJEVALNICA pustnih kostumov vseh starostnih obdobij. Sabo prinesite svoj/e stare še uporabne kostume oz. dodatke k maskam in jih ponudite zainteresiranim za prostovoljni prispevek ali si jih med sabo izmenjate. Zakaj bi tekali po trgovinah, ko pa lahko za nižjo ceno dobite na “lokalni pustni tržnici” in zraven še kaj ustvarjate.

– IZDELOVALNICA SKUPINSKE MASKE – prvič se bomo lotili skupnega izdelovanja maske primerne za vse starosti – na odru dvorane Doma krajanov na Lavrici. Delali bomo kompatibilni 2 maski, vas zanima? Priporočen prispevek za material je 3 eur. Za izdelovalnico prosimo predhodne prijave na dpm.lavrica@gmail.com.
Ob ekološki uporabi in spretni rabi materialov boste imeli veliko veselja ob izdelavi, še več pa ob skupnem nošenju na prihajajoči naši PUSTNI POVORKI.

Pustovanje bo v nedeljo, 23.2.2020 ob 16.00.